Založ si blog

Ak chceme, vieme stavat pekné domy

Veľmi rád cestujem po našej krásnej krajine, a keď sa tak prechádzam po našich mestách a obciach, častokrát ma udiví, ako málo súdnosti majú niektorí stavitelia a návrhári budov. Nevzhľadné patvary postavené bez štipky nápadu, bez kreativity a zasadené do priestoru „ako päsť na oko“. Rozčuľujú ma aj ako zodpovední úradníci, ktorí napečiatkujú povolenie na tyto hrôzy. Bohužiaľ na úradníka, nakrmeného zrejme sem tam nejakou tou plnou obálkou, sme stále ešte krátkí, a tak sa musíme zmieriť s tým, keď sa občas niekde vyskytne počin, u ktorého si človek pomyslí, že investor s architektom buď zošaleli alebo sa nad plánmi stavby strašne opili.

Našťastie nových domov, ktoré sú krásne a citlivo zladené s okolím, je stále pribúda, než tých nevydarených, a tak aby som tu len nenadával, poviem vám, ktoré zaujímavé slovenskom stavby ma v poslednej dobe potešili. Mám rád, keď sú veci funkčné, preto sa pri hodnotení stavby zaujímam aj o to, aké materiály na ňu boli použité, ako je náročná na spotrebu energií a aký má celkovo vplyv na okolité životné prostredie.

Na prvé miesto by som asi zaradil univerzitnú knižnicu Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, vzniknutú rekonštrukciou bývalej tabakovej fabriky. Zaujala ma predovšetkým kruhová novostavba, realizovaná v druhej etape prestavby niekdajšieho priemyselného areálu. Vzdušný objekt, v ktorom nie je vďaka chytré konštrukcii núdza o denné svetlo, je nielen príjemný na pohľad zvonku aj zvnútra, ale zároveň má schopnosť vďaka použitým technológiám šetrne hospodáriť s teplom. Vďaka tomu získal aj ocenenie v minulom ročníku prestížnej česko – slovenského súťaže o najkrajší energeticky úspornú stavbu .

Ďalej by som sa rád zmienil o obytnom komplexe Slnečnice v bratislavskej Petržalke. Nízkoenergetické bytové stavby takmer uprostred divokej prírody upútajú na prvý pohľad svojou nevšednou vizážou, rovnako ako súbor radových rodinných domov, ktorý ich dopĺňa. Myslím si, že ľuďom sa tu musí žiť dobre  už len preto, že to majú len kúsok do lesa ak jazerám. Architekti sa snažili vytvoriť príjemné miesto pre komfortné moderné bývanie, čo sa im podľa môjho názoru podarilo na výbornú.

Ako ďalšie mi padol do oka rodinný dom pomenovaný „Vila P“ , ktorý stojí v Košiciach. Moderná stavba účelne vsadená do terénu má podľa môjho súdu všetko, čo od súčasnej architektúry očakávame. Vonkajšia presklená fasáda kombinovaná s drevom a betónom vo mňa vyvoláva dojem, ako by sa k nám vrátila zlatá éra funkcionalizmu, kde sa krása jednoduchých rovných línií snúbi s účelovosti .

Podobným prípadom je aj takzvaný „Dom zlomu“ postavený v Banskej Bystrici. Na architektov tu čakal nejednoduchá úloha vysporiadať sa s kopcovitým terénom, na ktorom chcel objednávateľ postaviť jednopodlažn , čo najviac presvetlený dom bez schodov. Výsledkom je hneď niekoľko zlomov, vďaka ktorým vznikla originálna novostavba plná netradičných riešení, a to ako navonok, tak aj v interiéri. Súdiac podľa odborných i laických ohlasov sa tento „zlomový“ dom jeho autorom vydaril a tiež ma jeho minimalistické poňatie veľmi oslovilo .

Na záver sa ešte vráťme do Košíc, aj keď v tomto prípade nepôjde o žiadnu novostavbu ani rekonštrukcii. Výtvarník Tomáš Džadoň nechal na strechu panelového domu na jednom z tamojších sídlisk postaviť tri klasické drevenice, ktorými chce vzdať hold tradičnému umeniu našich predkov. Dielo nazvané Pamätník ľudovej architektúry u mňa boduje hlavne odvahou, ktorú jeho tvorcovia pri vyzdvihnutí domčekov na panelák preukázali. Pomerne kontroverzný počin totiž medzi odborníkmi i samotnými Košičania vzbudil rad pozitívnych aj negatívnych ohlasov.

Celkovo si myslím, že máme na slovenskom kvalitné architektov a projektantov, ktorí dokážu navrhnúť a vymyslieť naozaj dobré stavby. Nezostáva než si priať, aby ich bolo čím ďalej viac a nestretávali sme na svojich cestách po domovine také výtvor , akým je potrebné budova bratislavského hotela Spirit .

Čierna a biela

24.02.2014

Aj keď niekto môže namietať, že strohá kombinácia čiernej a bielej farby patrí tak maximálne na kachličkovou podlahu verejných záchodov, ja si to až tak nemyslím. Medzi týmito dvomi protipólmi sa totiž dá aj výborne bývať. Je však potrebné oba starostlivo a citlivo zladiť. Potom môžu byť aj tieto farby zdrojom dobrej nálady a príjemnej atmosféry, ako som mal [...]

Nie je knižnica ako knižnica

05.02.2014

Myslím si, že mám oproti väčšine ostatných ľudí výhodu v tom, že moja práca je pre mňa zároveň aj koníčkom. Už od detských rokov ma bavili zaujímavé a pekné veci a akosi prirodzene som sa potom dal na štúdium dizajnu a architektúry. Svojich znalostí a skúseností sa teraz snažím využívať pri cestách po slovenskom aj za hranicami a vždy som rád, keď ma niekde [...]

Moje pracovný kútik

23.01.2014

Na rozdiel od mnohých iných ľudí mám to šťastie, že moja práca je pre mne zároveň aj zábavou a vlastne aj koníčkom. Vedľa svojich vlastných zákaziek robím tiež niektoré akcie pre jedno menšie štúdio a zatiaľ väčšinu času pracujem doma vo svojom kútiku, čo má síce svoje výhody v tom, že človek nemusí každé ráno niekam cestovať, na druhú stranu si ale [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

designlucky

Nielen dalšia stránka na Pravdě :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 11151x
Priemerná čítanosť článkov: 1859x

Autor blogu

Kategórie